Terkini Dan Sensasi

Koleksi Berita Semasa Dan Info Menarik

Hantar pulang pelarian Hmong, Thai tetap dengan pendirian asal

BANGKOK: Thailand tetap dengan pendiriannya untuk menghantar pulang 4,000 kumpulan etnik Hmong kepada pihak komunis Laos, walaupun didesak Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan Amerika Syarikat (AS) untuk membatalkan rancangan itu.

"Ini bukan masalah negara lain - ia adalah antara Thailand dan Laos. Apa saja yang dipersetujui kedua-dua negara, ia perlu dilaksanakan" kata Timbalan Perdana Menteri, Suthep Thaugsuban.

Negara jiran turut bersetuju kumpulan yang ditahan di utara Thailand, perlu dihantar pulang menjelang akhir tahun ini.


Khamis lalu, menurut jurucakap pemangku Jabatan Kerajaan, Mark Toner dalam kenyataannya, berkata AS menggesa Thailand menggugurkan rancangan itu, kerana mereka (AS) "bimbang berhubung laporan pihak yang tidak mahu dihantar balik secara sukarela,"

Sementara itu, Ketua Agensi Pelarian PBB (UNHCR), Antonio Guterres, turut mendesak Thailand menarik balik rancangan terbabit.

"Thailand mempunyai tanggungjawab dan peraturan antarabangsa bagi memastikan setiap pelarian berhak mendapat perlindungan antarabangsa...ia mengambil kira keperluan berasaskan aspek sukarela,"katanya.

"Untuk meneruskannya, ia bukan saja membahayakan prinsip perlindungan kepada pelarian tetapi menunjukkan contoh di peringkat antarabangsa secara serius," katanya dalam satu kenyataan.

Perdana Menteri Thailand, Abhisit Vejjajiva, menolak kritikan dan dakwaan negara lain dengan mencari jalan penyelesaian terbaik dalam menyelesaikan isu kumpulan etnik Hmong itu.

"Sekiranya mereka mengambil berat dan ingin mengambil pelarian ini, mereka boleh memulakan proses penempatan, tiada masalah," katanya sambil menambah proses penghantaran pulang pelarian itu akan dilakukan mengikut undang-undang. - AFP

-BERITA HARIAN

0 comments:

Post a Comment

Ada pendapat? Sila tinggalkan komen anda.
Gunakan bahasa yang sopan.
Terima kasih.

Followers

Shoutbox


ShoutMix chat widget