Terkini Dan Sensasi

Koleksi Berita Semasa Dan Info Menarik

Saintis hasil klon anjing didapati bersalah

SEOUL - Saintis genetik Korea Selatan, Hwang Woo-suk semalam didapati bersalah terhadap tuduhan menggelapkan wang dan lain-lain kesalahan berkaitan skandal hasil penyelidikan sel stem.

Woo-suk, 56, yang pernah dianggap hero Korea Selatan kerana 'berjaya' menghasilkan anjing klon pertama dunia, Snuppy, dilepaskan daripada tuduhan penipuan

Namun, dia didapati bersalah terhadap penyalahgunaan dana penyelidikan dan membeli telur manusia secara haram untuk tujuan penyelidikan.

Pendakwa raya memohon Mahkamah Daerah Pusat Seoul menjatuhkan hukuman penjara selama empat tahun terhadap Woo-suk kerana menganggap beliau tidak menunjukkan perasaan kesal.

Namun, hakim memutuskan saintis itu hanya akan dipenjarakan jika dia didapati melakukan sebarang kesalahan dalam tempoh tiga tahun.

Woo-suk tampil dengan yakin di mahkamah namun beliau enggan memberikan sebarang kenyataan berhubung kes tersebut sejurus meninggalkan mahkamah. - AP

Pada 2004, Woo-suk dan rakan-rakannya dari Universiti Kebangsaan Seoul mendakwa dalam satu penerbitan akademik, dia berjaya menghasilkan embrio klon manusia.

Berikutan itu, pemerintah Korea Selatan menarik hak Woo-suk untuk melakukan penyelidikan mengenai sel stem pada 2006.

-KOSMO

0 comments:

Post a Comment

Ada pendapat? Sila tinggalkan komen anda.
Gunakan bahasa yang sopan.
Terima kasih.

Followers

Shoutbox


ShoutMix chat widget